Aristeia Omdat de werkelijkheid te denken geeft

Cursussen

In de bibliotheek van ons woonhuis (Hooipolder 18 in 's-Hertogenbosch) vinden filosofische activiteiten plaats. De ruimte biedt plaats aan zo'n 12 mensen.
Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten of je voor één van deze willen aanmelden, dan kun je onderaan deze pagina het formulier invullen.

Levenslessen uit de filosofie

Aan de hand van een klassieke tekst van een filosoof kijken we samen hoe we dit persoonlijk zouden duiden en begrijpen. Het is niet zozeer de bedoeling om te onderzoeken wat de filosoof ermee wilde zeggen, maar wel welke levenslessen wij er voor onszelf uithalen. Dit zijn tien bijeenkomsten op donderdagavond 19.30 - 22.00 uur.

26 september 2019 - De grot van Plato
10 oktober 2019 - Overdenkingen van Marcus Aurelius
24 oktober 2019 - Niet sterven van Michel de Montagne
7 november 2019 - De man met de lantaarn en de schepen van Friedrich Nietzsche
21 november 2019 - Nader te bepalen

9 januari 2020 - Teksten uit eenrichtingsverkeer van Walter Benjamin
23 januari 2020 - Waarover men niet spreken kan van Ludwig Wittgenstein
6 februari 2020 - Homerus bij Horkheimer & Adorna
20 februari 2020 - De kracht van vergeving van Hannah Arendt
5 maart 2020 - Nader te bepalen

Prijs: € 75,=

Hedendaagse filosofische literatuur

Tien bijeenkomsten over één recent filosofisch boek. Iedereen leest individueel het boek en samen bespreken we de opgegeven vragen bij het hoofdstuk. Deze vragen bereidt iedereen voor zodat we deze gezamenlijk kunnen bespreken. In het tweede deel van de bijeenkomst staat een artikel centraal waarbij in kleine groepjes dit artikel in relatie tot het boek besproken wordt.

Op maandagochtend van 10.00 tot 12.00 lezen we samen De Weg van Michael Puett & Christine Gross-Loh bij de VU Den Bosch. We beginnen hiermee op maandag 26 augustus.
Prijs: € 174,= (excl. boek)

Op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur lezen we samen Van bacterie naar Bach en terug- de evolutie van de geest van Daniel Dennett. We beginnen hiermee op 10 september.
Prijs: € 125,= (excl. boek)

Inleiding in de filosofie bij VU Den Bosch

In acht lessen leren we aan de hand van ten minste 13 filosofen filosofen en de geschiedenis van de filosofie kennen. Het is een inleiding, dus voorkennis is niet noodzakelijk. We beginnen en eindigen met de verwondering en dat doen we op woensdagochtend. De eerste keer is op 2 oktober.

Meer informatie is te vinden bij Filosofie Beginnerscursus bij VU Den Bosch
Prijs: € 135,= (excl. reader: € 15,=)

Hevo Rosmalen

Ieder jaar verzorgt Jacomijn Hendrickx een cursus filosofie voor de Hevo in Rosmalen. Deze inleiding is ook voor niet-leden toegankelijk. Ook is er op maandag 'Een goed gesprek', waarin we samen nadenken en spreken over een vooraf bepaald onderwerp.

Een reis rond de wereld


In september 2019 starten we met een wereldreis in de filosofie. We reizen van continent naar continent en onderzoeken hoe daar over de belangrijkste filosofische vragen wordt nagedacht. Dit is op vrijdagochtend van 10.00 tot (uiterlijk) 12.30 uur.

6 en 20 september
4 en 18 oktober
29 november
6 en 20 december
De laatste datum is een reserve datum voor het geval een eerdere les mocht uitvallen.
Prijs: € 60,= voor niet-leden (€ 45,= voor leden).

Een goed gesprek

Op maandagen leidt Jacomijn Hendrickx een filosofische gespreksgroep. Hierbij lezen we gezamenlijk filosofische artikelen.

Najaar 2019:
Maandag 26 augustus
Maandag 30 september
Maandag 7 oktober
Maandag 28 oktober
Maandag 11 november

Winter/Voorjaar 2020:
Maandag 27 januari
Maandag 3 februari
Maandag 2 maart
Maandag 23 maart
Maandag 6 april

In augustus starten we met taal en taalfilosofie. Het tweede blok hebben we het over terrorisme en geweld, een themanummer uit Filosofie tijdschrift.
Prijs: € 30,= per blok van 5 bijeenkomsten.
Wil je meer informatie en/of je meteen aanmelden? Vul dat onderstaand formulier in.

We plaatsen cookies, zo min mogelijk en altijd anoniem.